esp
cat
Dissabte, març 5th, 2016

El desembarcament de les bicicletes Rambler

Categoria:

Entre les empreses estrangeres que, a la vista de la celebració de l’Exposició, van apostar per la potencialitat del mercat francès i la seva condició de porta d’entrada a l’europeu hi va haver l’American Bicycle Company (ABC), el líder dels fabricants nord-americans de bicicletes. L’exportació era la solució per desbloquejar la situació de col·lapse de la indústria de la bicicleta als Estats Units viscuda durant l’última dècada del segle xix, tot canalitzant-ne la seva sobreproducció.

L’Exposició Universal fou l’aparador europeu perquè aquestes empreses poguessin mostrar conjuntament els seus models de bicicleta. En aquest període s’emmarquen el cartell publicitari per al mercat francès de les bicicletes ramblerrealitzat per Lucien Baylac (1851-1911) el 1898 i imprès per Kossuth, així com el corresponent cartell de l’agència italiana d’importació, amb seu a Torí, que van signar conjuntament Cesare Saccaggi (1868-1934) i Romolo Bernardi (1876-1956) i que es va imprimir en la Litografia Doyen de Luigi Simondetti d’aquesta mateixa ciutat.

Rambler Cycles

Un cop finalitzada l’Exposició, recollí el testimoni Reginal Smith —antic director de la publicació ciclista quinzenal L’Industrie Vélocipédique, que va ser l’agent comercial exclusiu per a França de les bicicletes de les marques rambler, columbia, crescent,
clevelandi crawford, importades per ABC a través de les seves delegacions establer-tes a París, Londres i Hamburg. A l’establiment parisenc regentat per Reginal Smith, situat al número 22 de l’avinguda de la Grand Armée, podien trobar-se també altres marques foranies, com la new-howe, fabricada a Glasgow, que s’importava des del 1894, i l’americana waverley, fabricada des del 1893 per la Indiana Bicycle Company d’Indiana. El representant d’aquesta última des de 1896 era Harry Reynaud, per a qui el Mestre Alphonse Mucha va realitzar, l’estiu de 1898, el conegut cartell Cycles Waverleyimprès perF. Champenois (fig. 7). El cartell va decorar l’estand contractat en el 6ème Salon du Cycle et de l’Automobile, celebrat del 16 al 26 de desembre d’aquell any al Palais des Machines del Champ de Mars de París. El cartell publicitari de les bicicletes Rambler (fig. 6) va ser realitzat el 1901 per Cardona, probablement responent a l’encàrrec que Reginald Smith, el director de l’agència d’importació, va realitzar a la impremta Chaix. No obstant això, la seva vigència publicitària va ser curta: l’empresari va tancar el seu negoci el juliol de 1903 després de declarar-se en fallida, probablement arrossegat per la caiguda d’ABC el setembre de 1902 i el cessament de la producció de les bicicletes Rambler. Un cop instal·lat a París, Cardona va iniciar les visites a les redaccions de nombroses revistes il·lustrades per mostrar els seus dibuixos i a les impremtes de la capital per oferir els seus serveis com a cartellista.

Pau Medrano Bigas


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

JOAN CARDONA I LA UNIVERSAL DE PARÍS

Quan el jove Cardona estava a punt de fer 12 anys, va tenir lloc a París un esdeveniment de tal repercussió que oferiria una imatge de renovada joventut en l'esperit francès: l'Exposició Universal de 1889 ...

Llegir més